• De overnamemarkt voor MKB-bedrijven in Nederland is flink aangetrokken in de tweede helft van 2020, blijkt uit de Overname Barometer van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite.
  • Wel zijn er grote verschillen tussen sectoren: IT, gezondheidszorg, farmacie en e-commerce zijn de grote winnaars.
  • In de detailhandel en bij horeca-, toerisme- en recreatiebedrijven is minder animo voor overnames en liggen de prijzen lager.

In de tweede helft van afgelopen jaar is de overnamemarkt voor MKB-bedrijven flink aangetrokken. Het aantal verkooptransacties groeide met liefst 15 procent.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Overname Barometer van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite. Die is gebaseerd op onderzoek onder 265 Nederlandse advieskantoren voor fusies en overnames, met een focus op bedrijven met een omzet tussen een half miljoen euro en 30 miljoen euro.

De Overname Barometer laat een aantal trends zien. Zo werden er in de tweede helft van afgelopen jaar met name meer grotere bedrijven verkocht. Het aandeel van overnames met een dealwaarde van meer dan 5 miljoen euro klom naar 29 procent van het totaal, tegen 24 procent in de eerste zes maanden van 2020.

Ook steeg de gemiddelde overnameprijs. Gemiddeld telden kopers 4,85 keer de ebitda-winst neer voor een ondernemingen in de tweede helft van 2020. Dat is 3 procent meer dan in de eerste helft van het jaar.

Overnamemarkt MKB: grote verschillen tussen sectoren

Er zijn grote verschillen tussen sectoren die de invloed van de coronacrisis tonen. Dat is te zien in onderstaande tabel.

Te zien is dat de betaalde overnameprijzen in sectoren die de wind mee hadden in de coronacrisis zijn gestegen. Denk hierbij an de IT-dienstverlening en software, Gezondheidszorg & Farmacie en e-commerce.

IT-bedrijven hebben de hoogste waardering: daarvoor betalen kopers gemiddeld 6,45 keer de brutowinst (ebitda).

De verliezers zitten in de hoek waar de hardste coronaklappen zijn gevallen: Detailhandel en Horeca/Toerisme & Recreatie. In de detailhandel wordt gemiddeld 3,25 keer het ebitda-resultaat betaald door kopers.

Overnameadviseurs zijn door de bank genomen positief over de ontwikkelingen op de overnamemarkt en gaan voor de komende zes maanden overwegend uit van een stabiele tot licht aantrekkende overnamemarkt.

Wel geven adviseurs aan dat het lastiger is voor bedrijven om banken te laten meedoen bij de financiering van overnames. Naar verwachting komt daar de komende maanden geen verandering in.

LEES OOK: Optie om belastingschuld van MKB’ers kwijt te schelden als extra coronasteun wordt voorzichtig besproken